mapa_srbije ECDL Crna Gora
Dana 14.11.2007.god u 11.00 čas. na FON – Fakultetu organizacionih nauka, svečano je potpisan ugovor o prenosu ECDL – European Computer Driving Licence za FON, čime je ovaj fakultet prvi u Srbiji otpočeo sa ECDL testiranjem opšteg informatičkog obrazovanja pored Microsoft Office aplikacije i na Linux platformi za kancelarijsko poslovanje. Na  konferenciji za štampu koja je ovom prilikom organizovana govorili su: 
  1. -          Prof dr Nevenka Žarkić Joksimović, dekan fakulteta istakavši da je FON uvek sledio privredne potrebe i istoj prilagodjavao svoj program i ponudu obrazovanja. Preuzimanjem ECDL licence, FON je omogućio svojim studentima polaganje predviđenih ECDL ispita po pristupačnijim uslovima nego je to na tržištu. Povoljnost se ogleda u tome što će usaglašen nastavni program informatičkih predmeta sa ECDL Syllabus-om omogućiti studentima upisivanje rezultata u ECDL indekse istovremeno sa polaganjem ovih ispita u redovnom školovanju.
  2. -          Đorđe Dukić, predsednik JISA – Informatičkog saveza Srbije istakavši da je JISA kao nacionalni predstavnik Srbije u Evropskoj informatičkoj skupštini, otpočela sprovođenje ECDL sertifikacije pre tri godine i da je od tada ogromna većina naših najvećih privrednih sistema i državnih institucija otpočela sa uvođenjem obaveze među svojim zaposlenim da pored diploma svoje struke imaju i ovu diplomu poznavanja rada na računaru. Među privima to su bili Telekom Srbija, Elektroprivreda Srbije, Jugoimport SDPR, Genex, Energoprojekt, Ministarstva odbrane, inostranih poslova, zdravlja, mnoge banke ...a uskoro će početi i PTT Srbije, Železnica, Uprava carfina i mnogi drugi. I pored izvanrednih rezultata postiguntioh u ovom periodu ipak smo u ogromnom zaostatku za evropskim državama. Na primer Madjarska ima vec preko 400.000 ECDL sertifikovanih građana, Grčka 850.000, Italija 1,2 miliona a Srbija tek 7.000! Ovo nas obavezuje da u narednom periodu još više angažujemo obrazovne institucije kako bi se mladi na vreme pripremili za buduce zaposlenje a oni vec zaposleni za savremene uslove rada koje nam diktiraju nove tehnologije.
  3. -          Prof dr Dušan Starčević, prodekan za naučnoistraživački rad istakao je da FON ima preko 6.000 studenata i da se godišnje prima više od 1.000 novih. Prof Starčević takodje je istakao da FON tesno sarađuje sa institucijama koje zagovaraju open sourse rešenja i primenu, tako da će se na FON-u moći testirati i dobiti ECDL sertifikat i oni studenti koji nameravaju ubuduće raditi na ovim informatičkim platformama.

Koliko je ECDL sertifikacija zaposlenih danas važna govori i činjenica da je i Vlada Srbije po uzoru na mnoge zemlje u svetu uvrstila ovaj standard u svoju Strategiju razvoja informatičkog društva. Takođe je evropskim planom za period 2007-2011 god pored trenutno postojećih 6 miliona gradjana sa položenim ECDL ispitima predviđena ECDL sertifikacija za još 20 miliona zaposlenih na našem kontinentu.

OnLine ECDL Obuka
-20eur po modulu / 2460din
-80eur za ECDL Start/9840din
-120eur za ECDL Core/14760din
ECDL Profil indeks
45eur
ECDL Profil indeks Base (Start) 30eur
ECDL Profil indeks Standard (Core) 37eur
Polaganje po modulu 10 do 13,5 eur
ECDL Advanced Index 20eur
Polaganje Advanced 20eur
Ukoliko uočite odstupanja, molimo da nas obavestite.
U cene nije uračunat PDV.
Predsednik Evropske Komisije istakao ECDL
José Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso sa jubilarnim ECDL indeksom
ECDL poruka:
Neelie Kroes - Potpredsednik Evropske Komisije i Predsednik Digitalne Agende Evrope

neelie kroesSaznajte više o tome kako ECDL može povećati vašu produktivnost, a smanjiti troškove.

JISA - ECDL National Licensee for Serbia and Montenegro,
11000 Belgrade,
Zmaj Jovina st. 4
Tel: +381 11 2620374, 2632996
Fax: +381 11 2626576
E-mail: office@ecdl.rs

European Computer Driving Licence, ECDL, International Computer Driving Licence, ICDL, and related logos are all registered Trademarks of ECDL Foundation. ICDL Foundation is a registered business name of ECDL Foundation.