mapa_srbije ECDL Crna Gora

GODIŠNJA KONFERENCIJA ECDL FONDACIJE
Atina, 22-23. oktobar 2009.

DIGITALNA PISMENOST – AKTUELNA SVETSKA GROZNICA

Savremeno poslovanje koristi sve savremenije i savremenije  tehnologije a time se uvećava i potreba za stalnim učenjem. Avio kompanija Emirates Airlines, s obzirom da u njihovim avionima danas sva sedišta imaju kompjuter sa mogućnošću biranja ne samo TV i filmskog programa već i slike sa kamere u špicu aviona ili ispod krila, kao i hiljade igara koje omogućavaju interaktivnu zabavu sa bilo kojim drugim putnikom u avionu ili međusobne razgovore, poslovne predloge i stotine drugih namena, donela je odluku da se i stjuardese obuče ne samo da služe piće već da budu od koristi i upute putnike u sve mogućnosti koje imaju upotrebom kompjutera tokom leta. Da bi mogle odgovoriti ovom pozivu,  morale su proći ECDL/ICDL sertifikaciju svoje kompjuterske pismenosti...

Svedoci smo da se mnoge stvari koje smo nedavno mogli tehnički samo zamišljati, danas upravo dešavaju tu pred nama ogromnom brzinom i često nas čine nespokojnim do te mere da se počinjemo pitati: treba li da učim ovo sad ili da sačekam sledeći model ili novu generaciju uređaja? Naravno dok se neki tako pitaju, ne stignu primetiti kako ih vreme prolazi, kako imaju sve manje posla, sve slabije rezultate i kako se polako počinju privikavati na krizna vremena i siromaštvo.

Srećom nije tako u celom svetu. ECDL Fondacija, danas lider u borbi za stalnim unapređenjem savremenih znanja i sertifikaciji digitalne pismenosti po opšte prihvaćenim modelima ECDL / ICDL iz godine u godinu sumira svoje rezultate i traži sve kvalitetnija rešenja za države i društvo. ECDL Fondacija je partner Evropske Komisije i UNESCO na ovim poslovima ali i stalni učesnik svih relevantnih institucija i tela zaduženih za standardizacije novih uređaja, kompjuterskih programa i obrazovanja vezanih za ove promene. Godišnja konferencija je stoga uvek prilika da se istaknu ideje i pozitivni rezultati kompjuterske obuke na povećanje operativnosti, poboljšanje socijalnih uslova, javnih servisa i produktivnosti u poslovnim odnosima od kojih ćemo za InfoReview istaći samo neke:

Egipat: istaknut je primer kojim je tokom ratnih operacija na području Gaze decembra 2008. i januara 2009. god, uprkos 18 razrušenih škola i 50.000 izbeglica, UNESCO Cairo Office ECDL/ICDL u toku ova 22 ratna dana ipak vršio permanentnu informatičku obuku i ICDL testiranja na području Palestine obavivši čak  preko 5000 testiranja.

Severna Koreja: ističe primer da se u ovoj zemlji ranije koristilo više različitih kompjuterskih edukacija vezanih za proizvođače opreme ili software-a stvarajući „Certification Jungle“. Danas je od strane Seoul National University, Yonsei University, Pusan National University i drugih poznatih univerziteta usvojen ICDL za ispit iz informatike čime se certifikaciona IT džungla počela raščišćavati.

Novi Zeland: nema velikih ni malih poslova koji ne zaslužuju da budu unapređeni digitalnim obučavanjem, ističe se u novozelandskom kompjuterskom savezu NZCS.

Poljska: posle izuzetnih rezultata postignutih na širenju ECDL sertifikacije sve češće se uočavaju zahtevi za ECDL CAD sertifikacijom koju među prvima počinje sprovoditi Krakowskie Centrum Egzaminacyjne.

Južna Afrika: ističe da je njihova nacionalna kancelarija ICDL pre deset godina imala svega tri zaposlena a danas deceniju kasnije ima 419 zaposlenih. Južna Afrika već ima preko 250.000 informatičko sertifikovanih građana što je pored Egipta (koji ima preko 500.000 sertifikovanih) stavlja u red najrazvijenijih na ovom kontinentu.

Francuska: glavni nosilac ECDL u ovoj zemlji je EPIDE – Etablissement Public d’Insertion de la Defence, kreiran 2005. godine od strane ministarstva rada i ministarstva odbrane. Nešto kasniji početak sprovođenja ECDL sertifikacije koji Francuska ima u odnosu na druge evropske zemlje danas se nadoknađuje intenziviranjem ovih aktivnosti i isticanjem socijalnog uključivanja kao komponente ove edukacije.

Iran: predstavnici ICDL sertifikacije u Iranu isticali su svoje rezultate postignute kod testiranja osoba sa invaliditetima i slabovidih osoba, navodeći ICDL kao dobru osnovu za osposobljavanje ovih osoba i njihovo uključenje u svakodnevno radno a time i životno zadovljstvo.

Malezija, Hong Kong i Poljska isticali su ogromna ulaganja koja ove zemlje imaju u digitalno opismenjavanje mladih sa ICDL / ECDL sertifikacijom, a Rumunija i Mađarska ističu svoje akcije na proširenju sertifikacije sa programima ECDL CAD i ECDL Image.

Engleska i Italija su i dalje zemlje sa najvećim brojem ECDL sertifikovanih osoba, a Irska i Malta sa najvećim brojem u odnosu na broj stanovnika.


ECDL Profil indeks
(6+modula) 5600din
ECDL Profil indeks 1 modul 1800din
ECDL Profil indeks Base (Start) (do 4 modula) 3600din
ECDL Profil indeks Standard (Core) (4-6 modula) 4600din
Polaganje po modulu 1200din
ECDL Advanced Index 2400din
Polaganje Advanced 2400din
Ukoliko uočite odstupanja, molimo da nas obavestite.
U cene nije uračunat PDV.

Predsednik Evropske Komisije istakao ECDL
José Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso sa jubilarnim ECDL indeksom
ECDL poruka:
Neelie Kroes - Potpredsednik Evropske Komisije i Predsednik Digitalne Agende Evrope

neelie kroesSaznajte više o tome kako ECDL može povećati vašu produktivnost, a smanjiti troškove.

JISA - ECDL National Licensee for Serbia and Montenegro,
11000 Belgrade,
Zmaj Jovina st. 4
Tel: +381 11 2620374, 2622668
E-mail: office@ecdl.rs

European Computer Driving Licence, ECDL, International Computer Driving Licence, ICDL, and related logos are all registered Trademarks of ECDL Foundation. ICDL Foundation is a registered business name of ECDL Foundation.