mapa_srbije ECDL Crna Gora

 

U Cirihu održana godišnja ECDL konferencija

 

U Zurich-u je 15.10.o.g. zavrsena ECDL konferencija na kojoj su pored evropskih clanica prisustvovali i predstavnici USA , UAE, Južnoafricke unije, Meksika, Brazila, Irana, Australije, odnosno preko 40 zemalja iz raznih krajeva sveta.

ECDL - European Computer Driving Licence nastala je po inicijativi EVROPSKE KOMISIJE radi uspostavljanja jednakih uslova rada svih zaposlenih u EVROPSKOJ UNIJI. Jedinstvenim standardom na ovaj način omogućava se ravnopravni odnos za konkurisanje na bilo koji posao u bilo kojoj zemlji te izbegavaju moguća manipulisanja ili protežiranja pojedinih kandidata.

Ovo resenje pokazalo se idealnim standardom i van Evrope, te je za kratko vreme prihvaceno u čak 140 zemalja sveta.

Cifre istaknute na konferenciji u Zurich-u govore da danas ECDL sertifikat ima
•  5,5 miliona zaposlenih,
•  jos 15 miliona je započelo ECDL obuku i polaganje ispita, a
•  jedinstveni testovi su prevedeni na 36 jezika sveta.

Ovo sve ukupno ECDL cini najsertifikovanijim, odnosno najrasprostranjenijem a time i naj značajnijim dodatnim obrazovanjem na svetu!

Iskustva koja su se mogla videti na Ciriskoj konferenciji, pokazuju izuzetnu zainteresovanost vlada svih zemalja za razvoj informatičkog drustva, investicije u informatičko obrazovanje i zaposljavanje nezaposlenih u ovoj bransi.

Vlada Bugarske, na primer, tokom ove godine, direktno je investirala u istovremeno osnivanje čak 120 ECDL Testnih Centara, obzirom da su sve ostale države u regionu (sem Srbije) već daleko ispred u koriscenju ECDL standarda kao obaveznog dodatnog obrazovanja zaposlenih.

Rumunija, Grčka i Mađarska sa zadovoljstvom su istakle činjenicu da u ovim zemljama vec 75% studenata poseduje ECDL sertifikat. Ove tri zemlje ukupno imaju preko 100.000 zaposlenih sa ECDL diplomama a među njima prednjači Grčka koja ima ECDL Testne Centre u svakoj opstini, odnosno preko 850 ukupno.

Predstavnici kompjuterski razvijenih severnih evropskih zemalja:
Irske, Svedske i Norveske, istakli su činjenicu da je u njihovom okruženju uvodenje ECDL koncepta informatičkog obrazovanja ustedelo 36 minuta dnevno svakom prosečno zaposlenom.

Veoma interesantna prezentacija predstavnika iz Engleske, gosp. Peter Leavy iz BCS - Britanskog kompjuterskog udruženja, odnosila se na primer uvođenja ECDL u zdravstvene institucije Engleske. Po nalogu Ministarstva zdravlja, osnovano je 220 ECDL testnih centara u svim zdravstvenim institucijama sirom zemlje. Obučeno je oko 1000 trenera i ispitivača koji su za dve godine pružili osnovno informatičko obrazovanje za oko 20.000 zaposlenih. Ukupna investicija ministarstva od oko 0,5 miliona GBP za dve godine vratila se dobitkom od 13 milona funti samo na smanjenom utrosku radnog vremena! Kasnijom analizom i ispitivanjem ECDL polaznika, ustanovljeno je da je 42% položilo testove u roku manjem od 6 meseci, da je 96% zadovoljno i veoma zadovoljno time sto je porpavilo svoje kompjutersko obrazovanje a 95% preporučuju svima pa i svojim prijateljima da sto pre polažu za ECDL sertifikat.

Nasu zemlju na ovoj konferenciji predstavila je JISA - Jedinstveni informaticki savez Srbije i Crne Gore. U izlaganju generalnog sekretara gosp. Ðorda Dukića, istaknuto je da su obe nase republike ustanovile informatičko obrazovanje prema ECDL standardima u svojim deklaracijama o razvoju informatičkog drustva i svoje planove uskladile sa inicijativama Evropske Komisije. Tokom ove godine, do momenta održavanja konferencije, otvoreno je 37 Testnih Centara u svim oblastima drustvenog i privrednog života. Podrsku programu od strane Vlade Srbije dali su Ministarstvo trgovine i turizma, Ministarstvo nauke i zastite životne sredine, Zavod za informatiku, Zavod za statistiku, kao i Sekretarijiat za razvoj u Vladi Crne Gore. Nasa najveća preduzeća i banke otpočeli su sa uvodenjem ECDL obrazovanja kod svojih zaposlenih a medu njima prednjače: Nacionalna stedionica banka, Telekom, Agrobanka, Mobtel... Očekujemo da će po uzoru na ostale slične privredne institucije Evrope, uskoro svojim zaposlenim omogućiti ECDL obrazovanje i naftna industrija, elektroprivreda, farmaceutska industrija, vodoprivreda i drugi. U sferi obrazovanja prvi su reagovali privatni fakulteti BK i SINGIDUNUM univerziteta, potom Učiteljski fakultet i mnostvo malih komopjuterskih skola sirom zemlje. Ovo ukazuje da su poceči primene ECDL u nasoj zemlji veoma slucni sa praksom drugih evropskih zemalja, sto bi značilo da ćemo za godinu dana i mi imati oko 20.000 zaposlenih sa ECDL - evropskom kompjuterskom vozačkom dozvolom, kao neophodnim dodatnim obrazovanjem svih lekara, pravnika, službenika administracije, studenata i dr.

.

Na ovogodisnjoj konferenciji uručena su i posebna priznanja Malti, Hrvatskoj, Rumuniji i Kosovu za razne oblike implementacije ECDL koncepta u svojim okvirima. Nagrade je uručila g-dja Astrid Dufborg, ambasador i specijalni ICT savetnik Ujedinjenih Nacija, a domaćin ceremonije bio je predsednik svajcarskog ICT dristva, gosp. Jorg Ruegg, uz podrsku ministarstva obrazovanja vlade Svajcarske.
OnLine ECDL Obuka
-20eur po modulu / 2460din
-80eur za ECDL Start/9840din
-120eur za ECDL Core/14760din
ECDL Profil indeks
45eur
ECDL Profil indeks Base (Start) 30eur
ECDL Profil indeks Standard (Core) 37eur
Polaganje po modulu 10 do 13,5 eur
ECDL Advanced Index 20eur
Polaganje Advanced 20eur
Ukoliko uočite odstupanja, molimo da nas obavestite.
U cene nije uračunat PDV.
Predsednik Evropske Komisije istakao ECDL
José Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso sa jubilarnim ECDL indeksom
ECDL poruka:
Neelie Kroes - Potpredsednik Evropske Komisije i Predsednik Digitalne Agende Evrope

neelie kroesSaznajte više o tome kako ECDL može povećati vašu produktivnost, a smanjiti troškove.

JISA - ECDL National Licensee for Serbia and Montenegro,
11000 Belgrade,
Zmaj Jovina st. 4
Tel: +381 11 2620374, 2632996
Fax: +381 11 2626576
E-mail: office@ecdl.rs

European Computer Driving Licence, ECDL, International Computer Driving Licence, ICDL, and related logos are all registered Trademarks of ECDL Foundation. ICDL Foundation is a registered business name of ECDL Foundation.