mapa_srbije ECDL Crna Gora

ECDL - 10 godina uspeha!

Hrvatska i grad Dubrovnik bili su domaćini desete jubilarne godišnje konferencije ECDL - F, European Computer Driving Licence Fondation. Preko 180 prisutnih predstavnika koji danas kontrolišu korišćenje ECDL standarda u 147 zemalja sveta iskoristilo je priliku da oda priznanje prvim stvaraocima ECDL ideje iz Švedske, Finske, Norveške, Britanije i Italije, koje su uz podršku CEPIS - skupštine evropskih ICT asocijacija, prihvaćene u Evropskoj Uniji i uvažene za opšti standard u celom svetu. Naša delegacija iskoristila je priliku da poboljsa veze i razmenu materijala sa Kosovom, Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom i Hrvatskom kako bi se obezbedili sto bolji uslovi polaganja na maternjim jezicima za članove nacionalnih manjina u Srbiji.

ECDL istorija

Kada se slavi deset godina rada, naročito kada je taj rad izuzetno uspesan, uobičajeno se osvežavaju uspomene iz samih početaka. Tako je na ovom skupu istaknuta izuzetna zasluga Svedske, Norveske i Finske za kreiranje i determinisanje prvih ECDL testova, ustanovljenje standarda i činjenice da su u godinama pre ustanovljenja ECDL kao evropske licence, ove tri zemlje nosile polovinu svih informatičkih sertifikacija u Evropi.
Za početak života ECDL ideje, smatra se momenat kada je 1996.god. CEPIS - skupština evropskih ICT asocijacija dostavila Evropskoj Komisiji predlog sa se ovaj nordijski projekat, naknadno uobličen i usaglašen, postavi kao jedinstveno merilo informatičke pismenosti i oslonac razvoja informatičkog drustva starog kontinenta. Engleska, Italija, Austrija, Grčka, Danska i drugi, već prvih godina, izuzetnom popularizacijom među svojim građanima dali su pravi oslonac i učvrstili ECDL kao jedinstveni standard Evrope. Ujedinjene Nacije, kao drugi veliki i globalni nosilac razvoja informacionog društva i ove informatičke standardizacije, i ako nominalno uklječene od samog početka kao osnivači, tek 1999 god, kroz aktivnosti UNESCO-a počinju sa sirenjem ove ideje, prvo u Africi, potom u Americi, Aziji i Australiji, pod nazivom ICDL - International Computer Driving Licence.
Već 2000-te godine ECDL/ICDL postaje najrasprostranjeniji korisćeni ICT standard na svetu a do danas je vise od 6. miliona ljudi položilo ispite potrebne za dobijanje ovakvog sertifikata. ECDL/ICDL je preveden na 36 jezika sveta i trenutno ima preko 20.000 testnih centara, koji svakog dana predaju trzistu novih 3.500 đaka, studenata i građana obučenih za rad na personalnim računarima!

Nove aktivnosti

Evropska Unija je okvirnim planom daljeg razvoja informacionog društva za 2007-2011 god. predvidela sertifikaciju jos 20 miliona svojih građana! Kako su CEPIS i ECDL Fondacija aktivni sudionici svih evropskih ICT kretanja, ne čudi da su s astanci ECDL - F (European Computer Driving Licence - Fondation) postali mesto gde se danas sve češće sreću najveći konkurenti i vodeći svetski ICT vendori: Google, Microsoft, Linux i Apple!
Tako je bilo i na ovogodišnjem jubilarnom forumu održanom u divnom ambijentu hotela Dubrovnik Palace u periodu 1-3 novembra.
Trenutno aktuelni ECDL Syllabus 4.0 trebao bi uskoro biti zamenjen novim 5.0 koji treba da odslika promene u novim verzijama poslovnih aplikacija. Zato su predstavnici ponudjača računarskih operativnih sistema i web baze, na vreme prezentirali svoja nova rešenja i strategije razvoja, kako bi se stručnjacima koji kreiraju buduće ECDL / ICDL norme omogućilo pravovremeno determinisanje novog Syllabus-a, ispitnih pitanja i svega drugog potrebnog za uklapanje u opšte svetske standarde.
Gospodin Garry Cleere predstavio je Microsoft Vista i Office 2007, Mrs Marina Cabrini predstavila je Star Office i Open Office a gospodin Alan Bennett , Apple-ove trendove i ulaganja u Mac OS sisteme koji ce jos lakse objediniti sve multi-medijalne uređaje. Njihove prezentacije bile su pažljivo propraćene uz dužno poštovanje svetskim liderima. Ali zajedničko za sve je stara činjenica: ove aplikacije troše resurse i opterećuju naše računare sa svakom pojedinačnom novom instalacijom. Ogromne količine memorija troše se danas u svetu samo zato da bi svako imao svoju kopiju identičnog ili kompatabilnog programa na svom personalnom računaru, obzirom da je jedino tako bilo moguce raditi.
Možda je zato revolucionarno i najinteresantnije bilo izlaganje gospodina Pat Hughesa koji je predstavio Google kao budućeg jos značajnijeg Office partnera svih nas, obzirom da ce svojom novom Docs & Spreadsheets web-orijentisanom aplikacijom biti svima omoguceno besplatno kreiranje i rad sa klasičnim kancelarijskim dokumentima, bez postavljanja sopstvene Office aplikacije na računar i sa tim u vezi trošenja memorije i HDD prostora! Posebna prednost iskazuje se činjenicom da je isti dokument moguće u realnom vremenu obrađivati od strane dva ili više učesnika, modifikovati i diskututovati sve do konačnog izgleda, zatim ga elektronski potpisati i "poslati" - odnosno ostaviti na globalnom serveru za pregled od strane buduceg korisnika. Ovi dokumenti naravno imaju i punu kompatabilnost sa svim Office MS, Mac ili Linux dokumentima, te se segmenti mogu lako unositi ili prenositi na sva druga dokumenta bez obzira na operativni sistem.

ECDL i informaciono društvo

Kako je ECDL koncept usvojen za razvoj informacionog drustva Evrope, gotovo sve zemlje starog kontinenta uvrstile su ga i u sopstvene planove unapređenja opsteg informatičkog obrazovanja na svim starosnim nivoima: od osnovne skole do naknadnog obrazovanja starijih ljudi. Tako je na primer Austrija vec 1999.god. intervencijom Ministarstva obrazovanja imala ECDL-om pokriveno 33% osnovnih i srednjih skola a posle usvajanja Bolonjske deklaracije, univerziteti Austrije, Italije, Mađarske, Engleske i gotovo svih drugih razvijenih zemalja, usvojile su ECDL za ispit iz informatike i obrnuto, studenti sa položenim informatičkim ispitom mogu samo kupiti ECDL indeks i upisati svoj informatički rezultat. Hrvatska, domaćin desete ECDL konferencije, jedna je od poslednjih koja je u sklopu strategija razvoja iniformacionog društva izvršila značajne investicije u informatičko obrazovanje po ECDL konceptu. Ovo je bio povod da se Ministru obrazovanja Hrvatske uruči posebna plaketa na završnoj ceremoniji dodele priznanja osnivačima ECDL Fondacije, i drugim zaslužnim za ECDL / ICDL razvoj u svetu.
Naša zemlja, nažalost ovog puta nije imala cime da se ističe. Strategija razvoja informacionog društva Srbije doneta je tek nedavno, 05.oktobra 2006.god. te se ozbiljniji rezultati na uvodenju obrazovanja građana po evropskim normama očekuju tek naredne godine. Za sprovođenje ovog cilja, Strategijom Vlade Srbije zaduženi su Ministarstvo prosvete i sporta, Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine, Ministarstvo rada i zapošljavanja kao i Republički zavod za informatiku i internet. Evropskim planom trebalo bi 100.000 građana Srbije godišnje da položi ECDL ispite, kako bi se postigao zadati evropski prosek. Danas u našoj zemlji još nema 5000 ECDL diploma. Po broju oformnjenih ECDL testnih centara, što je u isključivoj nadležnosti JISA, dostigli smo cak 40% evropskog plana a hoćemo li uhvatiti korak sa evropskim tendencijama, i da li će naša zadužena ministarstva uspeti kreirati prave puteve ka potsticanju građana, ostaje da se vidi u narednom periodu.

OnLine ECDL Obuka
-20eur po modulu / 2460din
-80eur za ECDL Start/9840din
-120eur za ECDL Core/14760din
ECDL Profil indeks
45eur
ECDL Profil indeks Base (Start) 30eur
ECDL Profil indeks Standard (Core) 37eur
Polaganje po modulu 10 do 13,5 eur
ECDL Advanced Index 20eur
Polaganje Advanced 20eur
Ukoliko uočite odstupanja, molimo da nas obavestite.
U cene nije uračunat PDV.
Predsednik Evropske Komisije istakao ECDL
José Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso sa jubilarnim ECDL indeksom
ECDL poruka:
Neelie Kroes - Potpredsednik Evropske Komisije i Predsednik Digitalne Agende Evrope

neelie kroesSaznajte više o tome kako ECDL može povećati vašu produktivnost, a smanjiti troškove.

JISA - ECDL National Licensee for Serbia and Montenegro,
11000 Belgrade,
Zmaj Jovina st. 4
Tel: +381 11 2620374, 2632996
Fax: +381 11 2626576
E-mail: office@ecdl.rs

European Computer Driving Licence, ECDL, International Computer Driving Licence, ICDL, and related logos are all registered Trademarks of ECDL Foundation. ICDL Foundation is a registered business name of ECDL Foundation.