mapa_srbije ECDL Crna Gora

Naši učenici imaju isti nastavni program kao i njihove kolege u Evropskoj Uniji

Na završnoj proslavi za učenike i profesore informatike održanoj u Mikser House, govorila je Snežana Marković, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih istakavši da je Radna grupa za revidiranje nastavnog plana završila rad na kreiranju predloga novih nastavnih planova i programa iz oblasti informatike i tehnike kako bi i dalje mogli pratiti evropske okvire kompetencija i standardne potrebe osavremenjivanja informatičkih veština koje zahteva privreda. Ovi predlozi će uskoro biti razmatrani pred Nacionalnim prosvetnim savetom i ako budu usvojeni možemo se pohvaliti da će konačno šanse za zaposlenje naših srednjoškolaca biti iste kao i njihovih kolega iz Evropske Unije što do sada nije uvek bio slučaj.

Na svečanoj ceremoniji uručena su i priznanja članovima Radne grupe za njihov izuzetni doprinos u cilju unapređenja kvaliteta nastave i jačanja digitalnih kompetencija i informatičke pismenosti učenika a nagrađeni su:

Драгана Чакаревић, Професор технике и информатике, ОШ Вук Караџић, Сочаница 

Славица Гомилановић, учитељица, ОШ Ђура Јакшић, Орешковица 

Катарина Алексић, наставница информатике и рачунарства, ОШ Бранислав Нушић, Београд

Može se konstatovati da će ova školska godina ostati zapamćena po rekordnom broju obučenih đaka, učenika, studenata, nastavnika i profesora sa odgovarajućim nivoima informatičkih edukacija deklarisanih evropskim standardima ECDL – European Computer Driving Licence koji se danas primenjuju ne samo u zemljama Evropske Unije, bliskog istoka, Afrike i Indije, već sve češće i u zemljama daleke Azije, Australije i Južne Amerike, uporedo sa širenjem globalizacije i potrebom za stalnom standardizacijom informatičkih veština radi boljeg razumevanja i jednostavnijih komunikacija u svetu. Obzirom da se informatika razvija 7 puta brže od bilo koje druge privredne grane, to se i gradiva nastavnih planova moraju redukovati mnogo češće nego se to radi sa gradivom mehanike, hemije ili matematike, pa je sasvim jasno je da ovoj problematici treba dati punu podršku i permanentnu pažnju.

U našoj zemlji nosioci ovih aktivnosti bili su mnogi nastavnici i profesori informatike, takođe i predstavnici ministarstva obrazovanja, ministarstva trgovine u delu razvoja informacionog društva, kao i predstavnici informatičkih asocijacija i privrede. Time smo svi zajedno približili našoj omladini jednake uslove za karijeru sa svojim vršnjacima u Evropskoj Uniji i znatno podigli nivo informatičke pismenosti Srbije.

Među najznačajnijim akcijama obavljenim tokom protekle školske godine istaknuta je inicijativa Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kojom je tokom letnjeg raspusta pružena ECDL obuka najboljim osnovcima i u kojoj je zajedno sa učešćem Informatičkog saveza Srbije i privrednim donatorima preko 1500 zainteresovanih đaka prošlo svoj prvi susret sa gradivom informatike koje će upoznati u narednom srednjoškolskom obrazovanju.

Takođe je tokom protekle školske godine oko 1500 studenata i učenika Srbije iskoristilo mogućnost da na osnovu usklađenog nastavnog plana informatike sa ECDL standardima verifikuju svoje postignute ocene evropski vrednim ECDL sertifikatom koji je od izuzetnog značaja za nastavak studija ili konkurisanje za posao.

Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja je i ove godine produžio akredaciju za seminare kojim nastavnici dobijaju 20 poena po svakom završenom ECDL modulu a upravo je u toku zajednička akcija Ministarstva obrazovanja i Ministarstva trgovine kojom oko 1700 nastavnika prolazi besplatnu obuku i testiranja za ECDL module, čime će se pomoći i nastavnicima drugih obrazovnih grupa da bolje koriste informatička sredstva u svome budućem radu.

Sve ukupno možemo zaključiti da naša zemlja ulaže početne napore ka približavanju evropskim standardima i postizanju onih vrednosti koje nas vode ka ravnopravnom članstvu u Evropskoj Uniji.


ECDL Profil indeks
(6+modula) 5600din
ECDL Profil indeks 1 modul 1800din
ECDL Profil indeks Base (Start) (do 4 modula) 3600din
ECDL Profil indeks Standard (Core) (4-6 modula) 4600din
Polaganje po modulu 1200din
ECDL Advanced Index 2400din
Polaganje Advanced 2400din
Ukoliko uočite odstupanja, molimo da nas obavestite.
U cene nije uračunat PDV.

Predsednik Evropske Komisije istakao ECDL
José Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso sa jubilarnim ECDL indeksom
ECDL poruka:
Neelie Kroes - Potpredsednik Evropske Komisije i Predsednik Digitalne Agende Evrope

neelie kroesSaznajte više o tome kako ECDL može povećati vašu produktivnost, a smanjiti troškove.

JISA - ECDL National Licensee for Serbia and Montenegro,
11000 Belgrade,
Zmaj Jovina st. 4
Tel: +381 11 2620374, 2622668
E-mail: office@ecdl.rs

European Computer Driving Licence, ECDL, International Computer Driving Licence, ICDL, and related logos are all registered Trademarks of ECDL Foundation. ICDL Foundation is a registered business name of ECDL Foundation.