mapa_srbije ECDL Crna Gora
55 «KOMPJUTERSKIH VOZAČKIH DOZVOLA» ZA NAJBOLJE
IAN Međunarodna mreža pomoći
 

U sredu 10. oktobra najuspešnijim polaznicima koji su učestvovali u programu besplatne edukacije za izbeglice koju sprovodi IAN-Međunarodna mreža pomoći dodeljeni su sertifikati za usvojeno znanje i veštine u nekoliko oblasti.

Edukacija je deo regionalnog projekta «Podrška u ostvarenju održivih rešenja za izbegla lica i povratnike» koji finansira Evropska unija kroz CARDS program i uz donatorska sredstva Majkrosofta i Danskog ministarstva spoljnih poslova. Trajala je devet meseci i obuhvatala intenzivne obuke u Školi računara, engleskog jezika i socijalnih veština u IAN-u.

Za pokazano znanje o informacionim tehnologijama u korišćenju personalnog računara i položene testove iz sedam računarskih kurseva 55 polaznika edukacije dobilo je ECDL sertifikat koji se popularno zove i Evropska kompjuterska vozačka dozvola. Ovo je najveći međunarodni sertifikat za korisnike kompjuterskih veština, priznat u 160 zemalja sveta sa preko 6 miliona korisnika. Jedinstveni informatički savez Srbije - JISA je omogućila da se ECDL indeksi za sve polaznike obezbede po povlašćenim cenama.
Pored računarskih kurseva polaznici su pohađali časove engleskog jezika i položili završni test, a program je obuhvatio i kurseve socijalnih ili životnih veština koje nisu vezane za specifičan posao, već se nalaze u osnovi uspešnog obavljanja svakog posla.
One se primenjuju u svim radnim okruženjima i mogu se lako prenositi iz jedne oblasti ljudskog rada u druge. To su psihosocijalne i međuljudske veštine u okviru kojih su polaznici naučili kako da iskažu svoje potrebe uz poštovanje potreban drugih, prepoznaju svoje individualne potencijale i sklonosti ka određenim grupama zanimanja i radnim okruženjima i kako da se uspešno predstave npr. na razgovoru za posao.

«Meni je ovaj program edukacije značio mnogo, sada koristim računar u svakodnevnom učenju, kucam i uređujem sama svoje seminarske radove, pravim prezentacije. Sigurna sam da će mi i kasnije mnogo značiti ovi sertifikati u pronalaženju posla», rekla je Danijela T., dvadesetjednogodišnja studentkinja ekonomije, izbeglica iz Knina.

«Ja sam se pre par nedelja zaposlila upravo zahvaljujući poznavanju rada na računaru, i naročito znanja engleskog jezika. Svaki dan radim u na računaru u Excel programu. Za posao su me preporučili ljudi iz IAN-a. Hvala svim nastavnicima na strpljenju i onome što su nas naučili», dodala je dvadesetogodišnja Mira R., izbegla iz Foče.

Gordana Stankov Stojilović, koordinator projekta, istakla je da je ovo profesionalno osnaživanje imalo za cilj da pruži dodatno obrazovanje koje vodi ka unapređenju ekonomskog položaja, društvene uključenosti i smanjenju nezaposlenosti osoba koje su pre više od decenije izbegle iz Hrvatske i BiH i koje sada žive u Srbiji gde je većina njih odlučila da ostane i nastavi život. Ona je dodala: «U toku projekta neki polaznici su se već zaposlili upravo zahvaljujući znanju i veštinama stečenim u okviru ovog programa i to je za ceo projektni tim najveća satisfakcija».

Najboljih 30 polaznika nastaviće program edukacije.


ECDL Profil indeks
(6+modula) 5600din
ECDL Profil indeks 1 modul 1800din
ECDL Profil indeks Base (Start) (do 4 modula) 3600din
ECDL Profil indeks Standard (Core) (4-6 modula) 4600din
Polaganje po modulu 1200din
ECDL Advanced Index 2400din
Polaganje Advanced 2400din
Ukoliko uočite odstupanja, molimo da nas obavestite.
U cene nije uračunat PDV.

Predsednik Evropske Komisije istakao ECDL
José Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso sa jubilarnim ECDL indeksom
ECDL poruka:
Neelie Kroes - Potpredsednik Evropske Komisije i Predsednik Digitalne Agende Evrope

neelie kroesSaznajte više o tome kako ECDL može povećati vašu produktivnost, a smanjiti troškove.

JISA - ECDL National Licensee for Serbia and Montenegro,
11000 Belgrade,
Zmaj Jovina st. 4
Tel: +381 11 2620374, 2622668
E-mail: office@ecdl.rs

European Computer Driving Licence, ECDL, International Computer Driving Licence, ICDL, and related logos are all registered Trademarks of ECDL Foundation. ICDL Foundation is a registered business name of ECDL Foundation.